joi, 22 octombrie 2009

Studiu – DRAGOSTE - Te iubesc... din tot creierul



Daca tinem la proprietatea termenilor, ar trebui ca expresia ”te iubesc din toata inima” sa fie inlocuita cu expresia ”te iubesc din tot creierul”. toata lumea percepe inima ca fiind centrul iubirii, insa din punct de vedere neurologic, centrul iubirii este creierul, iar o echipa de neurologi americani a anuntat descoperirea circuitului neurologic al iubirii, explicand biologia acestui sentiment prin interactiunea dintre imagini formate pe creier, hormoni si gene.
Aceste descoperiri se aplica atat pentru cei indragostiti de putin timp, pentru cei ce se iubesc de o viata dar si pentru cei ramasi cu ”inima” franta dupa despartirea de persoana iubita. ”Dragostea are o un fundament biologic si am reusit sa descoperim o serie de mecanisme importante care alcatuiesc aceasta baza”, a precizat Prof. Larry Young de la Centrul national Yerkes de Studiu al Primatelor din cadrul Universitatii din Atlanta, coordonatorul echipei de cercetari.

In cazul oamenilor, exista patru mici zone ale creierului care formeaza un asa-numit ”circuit al dragostei”. Echipa de cercetatori a reusit sa identifice aceste regiuni ale dragostei, regiuni ce au nume fara valente romantice - zona ventrala tegmentala (VTA), nucleus accumbens, palidum ventral si respectiv nucleul raphe.

Centrul iubirii este insa in micuta zona in forma de lacrima, ventrala tegmentala. Aceasta regiune se activeaza la oamenii care se indragostesc si ramane aprinsa la cuplurile care se iubesc chiar si dupa 20 de ani.
Am si eu o intrebare!!! Daca tot iubim cu creierul, de ce nu gandim.... cand iubim?:))

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu